Než se uplete ošatka...

Celý proces začíná objednávkou materiálu. Pedig je vlastně vnitřek stonku liány, je to materiál celkem pružný, tvárný, pevný a s velkým množstvím využití. Poté, co nám přijde, většinou, velký balík od dodavatele, musíme pedig, stočený v kotoučích, uskladnit a evidovat na skladě v dílně.

IMG_8012

Poslední zásilka od dodavatele, většina z krabice je už naskladněná.

 

Pedigové mohou být nejen pruty, které pravděpodobně znáte, ale také pásky a šena. Každý tento typ má svá specifika a využití. Z prutů se pletou klasické ošatky a oplétají se lahve, pásky a šena jsou vhodné například na naše letní tašky.

Podle potřeby se ze skladu vydávají jednotlivé typy materiálu v konkrétních tloušťkách do dílny našim šikovným pracovnicím pletařkám. Ony si s tím už poradí, jak nejlépe umí. Někdy používáme přírodní – nebarvený pedig a někdy ho i obarvíme, abychom mohli tvořit barevné vzory nebo aby nám ladil barevný oplet s keramickým dnem ošatek nebo příborníků.

 

IMG_8049

Když se zrovna v dílně s daným pedigem nepracuje, visí.

 

Aby se z pedigu dobře pletlo a nelámal se při procesu, musí se máčet ve vodě. Pak už je to o počítání osnov, měření potřebné délky prutů a samotném pletení. Při práci se musí člověk soustředit, aby pletl rovnoměrně a nevynechával osnovy.

IMG_8044

Namočené kotoučky pedigu na dopletení lahve.

IMG_8043

Nedokokončený výrobek máčený ve vodě.

 

 

Při dokončování výrobku se ještě uplete tzv. uzavírka, která má praktický i estetický smysl. A ostříhají se „trčící pruty“.

 

IMG_8048

Obarvený pedig a výrobky čekající na zastřižení.

 

 

Pak už jen zbývá hotový výrobek nechat pořádně proschnout, nacenit ho a naskladnit. Některé výrobky se u nás na skladě ani moc dlouho neohřejí, o některé se staráme i několik měsíců, než si najdou svého nového majitele.

Celý proces výroby může trvat od dvou hodin po několik dnů. Záleží na velikosti a složitosti výrobku.

Z celé naší nabídky výrobků z pedigu mohu jmenovat např.: různé typy ošatek, tužkovníky,příborníky , podnosy, podložky pod horké hrnce. Konec konců můžete mrknout na nabídku v e-shopu anebo se za námi zastavit do obchůdku.

Také neustále inovujeme náš sortiment, v poslední době jsme např. pletli sáňky, momentálně pracujeme na podložkách pod hrnečky.